top of page

Livräddning åk 9

Livräddning - LABC

Efter att du har gått ut grundskolans och slutat åk 9 så ska du ha kunskaper i livräddning. Livräddning i skolan är uppdelat i flera olika delar. Den första delen är en minnesregel för hur du ska agera när du kommer till en olycka. Denna minnesregel är L-ABC.

L = Livsfarlig läge. Du behöver se över situationen runt olyckan och se om du eller den drabbade är utsatt för ytterligare fara.

A = Andning. Nästa steg du gör när du kommit fram till personen är att kolla om personen andas. Detta gör du genom att placera ditt öra strax över personens mun samtidigt som du kollar mot personens mage. Detta gör du för att du ska känna om personen andas, höra om personen andas och/eller se om personen andas.

B = Blödning. Efter att du har kollat andningen så att personen inte har några blödningar som behöver stoppas. Om det finns, så stoppar du blödningen vanligtsvis med ett första förband som du lindar runt den skadade kroppsdelen.

C = Cirkulationssvikt/chock. När du säkerställt att personen andas och att inga blödningar finns så ska du se till att personen har det lugnt omkrings sig och värme. Det finns tre V:n att följa. Värme, vila och varsamhet. Dessa innebär att du ser till att personen tar det lugnt att det är lugnt runtomkring och att du själv är lugnt och trygg. Se till att personen inte fryser genom att exempelvis ge den en filt eller liknande. Det är viktigt att inte ge vatten till en person som varit med om en olycka innan vårdpersonal har undersökt. Detta pga att det kan finnas inre skador som du inte ser och som kan förvärras av att ge vatten.

Livräddning - HLR

HLR är en förkortning på hjärt och lungräddning. Det är en metod som man använder i situationer där en person inte har puls och inte andas. När du följer minnesregeln L-ABC och du kontrollerar A dvs andning och puls och du upptäcker att personen inte andas och saknar puls. Det betyder att hjärtat har stannat. Då måste du hjälpa personen genom att först ringa 112 och sedan starta HLR.

bottom of page